Vår webbsida använder cookies för att du ska kunna logga in och handla i nätbutiken, samt för att du ska få bästa möjliga kundupplevelse när du besöker kitchnsverige.se. Vi är förpliktade att informera dig om detta och om du samtycker kan du fortsätta att använda vår webbsida som vanligt. Om inte måste du deaktivera cookies på din enhet. Ok, jag förstår.

Kitchn logo
MENY Logga in
{{cartItemsQuantity}} vara{{cartItemsQuantity}} varor
{{cartItemsSum}}
q
Beskrivning
Antal
Pris
{{item.numberOfItems}}
{{item.price}}
Som klubbmedlem hos Kitch´n sparar du totalt {{clubMemberSavings}} på detta köp.
{{remainingToFreeFreight}} kvar till fri frakt. Fri frakt på detta köp. Click & collect: {{clickCollectStoreName}}
Gå till utcheck

En deg – tre klassiska småkakor


En bra basdeg att fylla på småkaksburkarna med. Fantastiskt spröda småkakor som kan varieras i oändligheter med olika sorters sylt, färger och smaksättningar. Detta är tre svenska klassiker och helt klart ingår under kategorin sju sorters kakor.


Gör så här


1. Skär smöret i kuber. Lägg smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och vatten i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en grynig massa.

2. Häll upp på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta och lägg i kylen i minst 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Dela degen i 3 lika stora delarna och följ stegen på de olika sorterna nedan.

Schackrutor

  • 1 msk kakao

1. Dela degen i två delar och smaksätt ena delen med kakao. Arbeta in i degen.

2. Dela både den ljusa och mörka degen i två delar. Rulla ut till lika långa längder och lägg ihop till schackmönster.

3. Dela kakorna i 1 centimeter tjocka kakor. Lägg på en plåt och grädda i cirka 10-12 minuter.

Hallongrottor

  • 1 – 1 ½ dl hallonsylt
  • 1 tsk nymald kardemumma

1. Lägg hallonsylten i en skål. Blanda hallonsylten med nymald kardemumma.

2. Dela degen i lika stora delar som väger 20 gram vardera.

3. Rulla till bollar, lägg på en bakplåtsklädd plåt och tyck ett hål i mitten (inte hela vägen ner till bottnen).

4. Lägg en liten klick sylt i varje hål.

5. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter.

Brysselkex

  • 1 dl strösocker
  • Röd karamellfärg

1. Droppa några droppar karamellfärg i strösockret till önskad rosa färg, blanda.

2. Rulla degen till en cirka 5 centimeter tjock rulle och rulla i det färgade strösockret. Tryck lite försiktigt för att få sockret att fastna.

3. Skär i cirka 1 centimeter tjocka kakor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter.

 

Recepten är framtagna i samarbete med Hilda Kirkhoff, känd som vinnaren av Hela Sverige bakar 2020 @hildakirkhoff på Instagram.

Ingredienser


50-60 st.

  • 300 g kallt smör
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 1 1/5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk vatten

Schackrutor

  • 1 msk kakao

Hallongrottor

  • 1 – 1 ½ dl hallonsylt
  • 1 tsk nymald kardemumma

Brysselkex

  • 1 dl strösocker
  • Röd karamellfärg

Preparat



Dessa produkter kan vara bra att ha när du ska laga detta recept.