
5 vanliga vintabbar: Gör du det här?
– Många som kan en del om vin gör också de vanligaste misstagen, säger Magnus Lindström, sommelier på Home Brands. Vinexpert eller ej – vi hjälper dig att undvika de vanligaste fällorna.
Magnus Lindström har arbetat med vin i över 20 år och har hållit mer än 1 000 kurser och vinprovningar. Idag är han vinglasspecialist på Home Brands.
– Folks intresse för vin har ökat de senaste åren och det glädjer mig. Men det är inte lika många som tänker lika mycket på «vinetiketten», säger sommelieren.
Självklart pratar han inte om det stora klistermärket på vinflaskan.
Lindström fortsätter:
– Vill du ha en bra vinupplevelse är det lika viktigt hur du serverar vinet som vilken typ av vin du väljer.
Japp, han kan räkna upp dåliga vanor, fel och missförstånd i massor. Här är de 5 vanligaste.
1. Vinet serveras för varmt eller kallt
Det är lätt att falla i fällan: låta rödvinsflaskan stå på köksbänken. Eller i barskåpet i vardagsrummet. Medan vitvinet ligger på en fast plats i kylskåpet.
«Men är det verkligen så noga med temperaturen då?» frågar både yngre och äldre på Lindströms vinkurser.
– Vinet kan smaka gott, även om det dricks för varmt. Men du får inte smaka vinet så som det ska smaka. För att få ut potentialen under korken behövs bland annat rätt temperatur, påpekar Lindström.
Så vad är egentligen tumregeln? Jo, vitt vin ska serveras vid en temperatur på 8–10 grader. Det innebär betydligt varmare än temperaturen i ditt kylskåp. Och rött vin? Jo, det ska hålla 10–14 grader när det hälls i glaset.
Alltså: 8–10, 10–14. Repetera detta några gånger så lagrar du siffrorna i bakhuvudet.
Men vad är det enklaste sättet att få rätt temperatur?
– Det är bara att sätta en termometer där rödvinet står, rekommenderar Lindström.
Det betyder att så länge du inte tycker det är skönt med 10–14 grader i köket bör du hitta en annan plats att förvara vinet på. Rödvin trivs bra i källaren eller så kan du ställa flaskorna utanför altandörren när vädret är det rätta.
Och vad gör du för att få rätt temperatur på det vita vinet?
– Det är helt okej att ställa in det vita vinet i kylen ett par timmar innan det ska serveras. Då får det ungefär rätt temperatur. Men kom ihåg att du hellre bör servera vitt vin för kallt än för varmt. Vinet värms snabbt upp i glaset ändå, förklarar Lindström.
2. Fel vinglas
Har du någonsin smakat på ett «fint» vin men inte blivit särskilt imponerad? Det kan ju vara så att vinet helt enkelt inte tilltalade dina smaklökar. Men ofta är det inte vinet som är problemet. Det är glaset.
– Många bryr sig inte om vilken typ av glas de serverar vinet i. Söta vitviner i stora rödvinsglas, till exempel. Eller pyttesmå glas för kraftiga röda viner. Det anser jag är ett stort misstag, säger Lindström.
Ja, det finns en anledning till att vinglasen ser olika ut.
– Munnen är fylld med smaklökar, särskilt tungan. Söta smaker känns bäst på tungspetsen, sedan salta, sura och bittra smaker längre bak. Glasets uppgift är att få vinet att träffa tungan på rätt ställe, förklarar Lindström.
Ett strävt vin, som innehåller mycket tanniner och ger dig samma känsla som när du ätit en grön banan, ska hamna längre bak på tungan. För att lyckas med det behöver du en högre kupa. Medan ett sött vin ska träffa längst fram. Då måste kupan på glaset vara mindre.
Du bör därför ha minst tre olika vinglas i skåpet:
- Ett glas som matchar ditt favoritrödvin. Föredrar du röda viner som är lätta och fruktiga eller fylliga och kraftiga?
- Ett glas som passar ditt favoritvitvin. Gillar du torra vita viner eller ekfatslagrade viner bäst?
- Ett glas för bubblor – gärna med en kupa som låter vinet luftas lite.
Titta på glasillustrationerna nedan – hittar du de viner du gillar bäst? Då vet du också vilka typer av glas du ska satsa på.
Obs! Det går alldeles utmärkt att njuta av olika druvor ur samma glas, även om det inte är en 100 % matchning. Det enda som händer är att vinet inte smakar som det egentligen är tänkt.
3. Vinet luftas på fel sätt
Du kanske har hört att det är bra att lufta vinet? Lindström bekräftar att det stämmer. Alla behöver inte luftas, men inga viner tar skada av en rejäl dos syre. Ju mer karaktär vinet har, desto större nytta har du av att lufta vinet. Därför kan du gärna alltid lufta vinet före servering. Japp, både rött och vitt.
Men att bara skruva upp korken räcker inte.
– Det hjälper faktiskt ingenting, säger Lindström innan han förklarar:
– Du måste använda karaff eller en dekanteringskaraff. Det spelar ingen roll vad du väljer. Poängen är att få syre i vinet, eftersom det ger mer doft och smak.
Du behöver inte vara försiktig – Lindström garanterar att vinet inte tar skada av ordentlig skakning.
– Du kan hälla vinet i en karaff, skaka det och sedan hälla tillbaka vinet i flaskan. Då är det luftat och klart för servering, försäkrar han.
Men vad gör du om du inte har en karaff? Få schwung på glaset:
– Det går också bra att hälla upp vinet i ett glas, låta det stå en stund – och sedan snurra glaset. Eller så kan du hälla med en vinluftare fäst på flaskhalsen. Den använder jag ofta själv, säger den erfarne vinkännaren.
4. För mycket i glaset
Halvfulla vinglas är mer än tillräckligt. Som regel kan du sluta hälla när du har nått en tredjedel.
– Ett glas vin ska vara 1,5 dl och vinglasen är anpassade efter den mängden. Åtminstone riktiga vinglas, berättar Lindström.
Det betyder att du kan behöva ta på dig spenderbyxorna, men bjud hellre på fler rundor snarare än att fylla glaset ända upp. I så fall blir det snabbt en utmaning att dricka utan att lämna spår på både hakan och skjortan.
Lindström ser också flera minus med överdriven generositet:
– Om vinet inte redan har luftats har din gäst inte möjlighet att rotera vinet i glaset. Tanken är säkert god, men du gör det faktiskt bara svårt för dina gäster. Det ser inte särskilt classy ut heller.
5. Håller i kupan
Hur håller du ditt vinglas? Om du inte vet ska du vara uppmärksam nästa gång du njuter av ett glas vin. Om det känns naturligt att hålla i kupan snarare än i stjälken har du en dålig vana att bli av med.
– Håll alltid i stjälken, rekommenderar Lindström.
Varför denna tydliga uppmaning?
Som du såg under punkt 1 så smakar vinet inte som det ska om det blir för varmt.
– Man har tunn hud på insidan av händerna som släpper ut mycket värme. När man håller runt kupan överförs värmen snabbt genom det tunna glaset – och vinet inuti blir alldeles för varmt, säger Lindström. Så det är bara att lägga sig till med en ny vana. Om du ser ett vinglas, tänk «stjälk, stjälk, stjälk».
Behöver du nya vinstjälkar att hålla? Dessa glas rekommenderar Lindström
Tillbaka-
Zwiesel Glas
Enoteca Champagneglas 20 cl 2-pack
1 499:-
Finns i lager -
Zwiesel Glas
Enoteca Vattenglas 2-pk 36 cl
1 499:-
Finns i lager -
Zwiesel Glas
Prizma Champagneglas 28 cl 2-pack
499:-
Finns i lager -
Zwiesel Glas
Prizma Rödvinsglas 61 cl 2-pack
499:-
Finns i lager -
Zwiesel Glas
Rödvinsglas 6-pk 48,5 cl klar Klar
899:-
Finns i lager -
Zwiesel Glas
Together Vattenglas 55 cl 4-pack Klar
549:-
Finns i lager -
Zwiesel Glas
Vervino Champagneglas 35 cl 2-pack
599:-
Finns i lager -
Zwiesel Glas
Vervino Rödvinsglas 68 cl 2-pack
599:-
Finns i lager -
Zwiesel Glas
Vervino Vattenglas 4-pack 40 cl Klar
599:-
Finns i lager