Hopp till huvudinnehållet
Kitchn logo
Din varukorg

Din varukorg är tom!

Grundrecept på bärsaft

Det enklaste sättet att göra saft är att använda en saftkokare eller en kastrull.


Ingredienser

För saft i saftkokaren behöver du:

  • saftkokare
  • steriliserade flaskor med lufttäta lock (koka dem i 10 minuter)
  • 350 gram socker per kilo bär

För saft i gryta behöver du:

  • en stor gryta
  • en sil duk
  • steriliserade flaskor (koka dem i 10 minuter)
  • 400–600 gram socker per litersaft

Gör så här

Så här gör du i en saftkokare:

  1. Varva bären och sockret i den övre delen av saftkokare.
  2. Fyll upp den nedre delen med kokande vatten.
  3. Efter att bären har fått ånga i lugn och ro i ca. 1,5 timme kan du hälla härlig saft på rena flaskor.
  4. Sim-safta-bim! Sedan har du läcker, hemgjord saft i kylen.

Så här gör du i en gryta:

  1. Lägg bären i en stor gryta med lite vatten.
  2. Koka långsamt så att bären blir saftiga.
  3. Sila saften i en sil. Låt saften rinna igenom. (Om du mosar bären blir saften grumlig.)
  4. Beräkna 400-600 gram socker per liter juice. Mät mängden juice och tillsätt socker.

Gillar du saften söt – eller mer syrlig? Bären skiljer sig åt i hur syrliga de är, så anpassa mängden socker efter bär och smak. Smaka dig fram till ditt eget (hemliga) recept.

Receptet fick vi av Ellen Tjørnhom Bøe.

Välj butik
Hitta din närmaste butik