Grundrecept på bärsaft
Det enklaste sättet att göra saft är att använda en saftkokare eller en kastrull.
Ingredienser
För saft i saftkokaren behöver du:
- saftkokare
- steriliserade flaskor med lufttäta lock (koka dem i 10 minuter)
- 350 gram socker per kilo bär
För saft i gryta behöver du:
- en stor gryta
- en sil duk
- steriliserade flaskor (koka dem i 10 minuter)
- 400–600 gram socker per litersaft
Gör så här
Så här gör du i en saftkokare:
- Varva bären och sockret i den övre delen av saftkokare.
- Fyll upp den nedre delen med kokande vatten.
- Efter att bären har fått ånga i lugn och ro i ca. 1,5 timme kan du hälla härlig saft på rena flaskor.
- Sim-safta-bim! Sedan har du läcker, hemgjord saft i kylen.
Så här gör du i en gryta:
- Lägg bären i en stor gryta med lite vatten.
- Koka långsamt så att bären blir saftiga.
- Sila saften i en sil. Låt saften rinna igenom. (Om du mosar bären blir saften grumlig.)
- Beräkna 400-600 gram socker per liter juice. Mät mängden juice och tillsätt socker.
Gillar du saften söt – eller mer syrlig? Bären skiljer sig åt i hur syrliga de är, så anpassa mängden socker efter bär och smak. Smaka dig fram till ditt eget (hemliga) recept.
Receptet fick vi av Ellen Tjørnhom Bøe.